Εύκολες συνταγές

Συνταγή ψημένο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στο υπέροχο μου ψημένο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας! Αυτό το πιάτο είναι ένας αλμυρός συνδυασμός από τρυφερό κοτόπουλο και τις γεύσεις umami της σάλτσας σόγιας. Το κοτόπουλο ψήνεται στην τελειότητα, με αποτέλεσμα ζουμερό κρέας με γευστικά τραγανό εξωτερικό. Αυτή η συνταγή είναι μια τέλεια επιλογή για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για ένα χαλαρό οικογενειακό δείπνο είτε για μια ειδική συγκέντρωση με φίλους.

Συστατικά

Ακολουθούν τα συστατικά που θα γίνουν για αυτήν τη λαχταριστή συνταγή:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Υλικά
Ποσότητα

Μπούτια κοτόπουλου (με κόκαλα)
4 κομμάτια

Σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζάνι

Σελίδες σκόρδο
3 γαρίφαλα

Τζίντζερ (τριμμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού

Μέλι
2 κουταλιές της σούπας

Σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας

Ξίδι ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας

Αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Κρεμμυδάκια πράσινα (ψιλοκομμένα)
2 κοτσάνια

Σουσάμι (για γαρνίρισμα)
Όπως επιθυμείτε

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό πιάτο, θα κάνετε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά:

  • Ταψί
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπάμε
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Μαχαίρι και ξύλο κοπής
  • Φούρνος

Τώρα, ας προχωρήσουμε στα βήματα προετοιμασίας!

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C).
  2. Σε ένα μπολ ανάμειξης, συνδυάστε τη σάλτσα σόγιας, τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, το τριμμένο τζίντζερ, το μέλι, το σησαμέλαιο, το ξύδι ρυζιού, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ενωθεί καλά.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα περιμένουμε με τη μαρινάδα. Βεβαιωθείτε ότι κάθε κομμάτι έχει καλυφθεί καλά με τη μαρινάδα.
  4. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά για να εμπιστευτείτε τις γεύσεις.
  5. Μόλις μαριναριστεί το κοτόπουλο, το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά. Το κοτόπουλο πρέπει να ροδίσει και να ψηθεί, με θερμοκρασία 165°F (74°C).
  6. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος, αλείφετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα κάθε 10-15 λεπτά για να διατηρηθεί υγρό και αρωματικό.
  7. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
  8. Γαρνίρετε με φρέσκα φρέσκα κρεμμυδάκια και σουσάμι για μια οπτική ελκυστική παρουσίαση.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν τη συνταγή για ψημένο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας είναι περίπου 40 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων 30 λεπτών για το μαρινάρισμα και 10 λεπτών για την προετοιμασία.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  1. Για ενισχυμένη γεύση, μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Αυτό θα επιτρέψει στη μαρινάδα να διεισδύσει στο κρέας πιο βαθιά, με αποτέλεσμα μια πιο πλούσια γεύση.
  2. Αν προτιμάτε μια πιο πικάντικη κλωτσιά, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα νιφάδες κόκκινες πιπεριάς ή μια δόση σάλτσας sriracha στη μαρινάδα.
  3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλείψει το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον κρέας ζουμερό και να ενισχύσετε τις γεύσεις.
  4. Για να πετύχετε πιο τραγανό δέρμα, μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο για μερικά λεπτά μετά το ψήσιμο. Παρακολουθήστε το προσεκτικά για να αποφύγετε το κάψιμο.
  5. Σερβίρετε το ψημένο κοτόπουλο με τη σάλτσα σόγιας μαζί με το ρύζι στον αέρα και τα αγαπημένα σας λαχανικά για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα ψητό κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
260

Πρωτεΐνη
26g

Υδατάνθρακες
7g

Παχιά
14 g

Ίνα
1g

Νάτριο
970 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το απολαυστικό πιάτο, το σχόλιο μια μερίδα από το ψημένο κοτόπουλο με τη σάλτσα σόγιας σε ένα πιάτο. Γαρνίρετε με φρέσκα φρέσκα κρεμμυδάκια και πασπαλίζετε με σουσάμι για μια δελεαστική παρουσία.

Όσον αφορά τις συνοδευτικές εναλλακτικές, έχετε διάφορες επιλογές για να συμπληρώσετε αυτό το πιάτο. Το ρύζι στον ατμό είναι μια κλασική επιλογή, καθώς συνδυάζεται τέλεια με τις γεύσεις της σάλτσας σόγιας. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε με ψηλά λαχανικά, όπως μπρόκολο ή καρότα, για μια θρεπτική ανανέωση. Επιπλέον, μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή τα τηγανητά νουντλς θα ήταν εξαιρετικά συνοδευτικά πιάτα για να συνοδεύσουν το κοτόπουλο.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε τα στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Το ψημένο κοτόπουλο με τη σάλτσα σόγιας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες. Κατά την αναθέρμανση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το φούρνο ή το φούρνο τοστιέρας για να διατηρήσετε την τραγανή υφή του κοτόπουλου.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Αυτή η συνταγή δεν προσφέρει μόνο νόμες γεύσεις αλλά και πολλά άλλα για την υγεία. Ας εξερευνήσουμε τα βασικά συστατικά:

  1. Μηροί κοτόπουλου: Είναι μια πηγή πρωτεΐνης, χρειάζεται για την ανάπτυξη και την επισκευή των καλών μυών.
  2. Σάλτσα σόγιας: Η σάλτσα σόγιας, που έχει υποστεί ζύμωση, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επομένως είναι η μέση κατανάλωση.
  3. Σκόρδο: Γνωστό για τις ισχυρές φαρμακευτικές του υπηρεσίες, το σκόρδο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  4. Τζίντζερ: Βοηθά στην ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας, μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ναυτίας.
  5. Μέλι: Ένα φυσικό γλυκαντικό με πιθανές αντιβακτηριδιακές πληροφορίες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  6. Σησαμέλαιο: Περιέχει υγιή λίπη και προσθέτει μια ξεχωριστή γεύση στο πιάτο.
  7. Πράσινα κρεμμύδια: Γεματισμένα με βιταμίνες Α και Κ, τα πράσινα κρεμμύδια προσφέρουν μια έκρηξη φρεσκάδας και ήπια γεύση κρεμμυδιού.
  8. Σουσάμι: Αυτοί οι σκοπικοί σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και υγιών λιπών.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσουν οι γεύσεις αυτής της συνταγής για ψημένο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Teriyaki Chicken Stir-Fry: Ένα γρήγορο και εύκολο πιάτο stir-fry με τρυφερές λωρίδες κοτόπουλου επικαλυμμένες με σπιτική σάλτσα teriyaki, σε συνδυασμό με πολύχρωμα λαχανικά.
  • Κορεάτικο κοτόπουλο μπάρμπεκιου: Μαριναρισμένο σε μια πικάντικη και ελαφρώς γλυκιά σάλτσα, αυτό το ψητό πιάτο κοτόπουλου προσφέρει μια απολαυστική ισορροπία γεύσεων.
  • Κοτόπουλο γλασέ με σκόρδο με μέλι: Ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου επικαλυμμένα με κολλώδες γλάσο σκόρδου από μέλι, δημιουργώντας έναν γλυκό και αλμυρό συνδυασμό.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από διάφορες γαστρονομικές πηγές. Διάσημοι σεφ όπως ο Jamie Oliver και ο Gordon Ramsay έχουν διαδώσει πιάτα εμπνευσμένα από την Ασία που περιλαμβάνουν μαριναρισμένο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας. Επιπλέον, οι οικιακοί μάγειρες που εκτιμούν την απλότητα και τις τολμηρές γεύσεις της ασιατικής κουζίνας έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημοτικότητα αυτής της συνταγής.

Φορέστε, λοιπόν, την ποδιά σας και ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους γευστικούς σας καλούς με αυτή τη δελεαστική συνταγή για ψημένο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας. Απολαύστε την αλμυρή καλοσύνη και μοιραστείτε τη με τους αγαπημένους σας για μια αξέχαστη γευστική εμπειρία!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button