Εύκολες συνταγές

Συνταγή μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες

Συνταγή για μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε σε μια απολαυστική συνταγή μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Αυτό το λαχταριστό πιάτο συνδυάζει τη χυμώδη τρυφερότητα του μοσχαρίσιου φιλέτου με τις πλούσιες γεύσεις της ψητής πατάτας, δημιουργώντας μια γκουρμέ εμπειρία που θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερα. Είτε διοργανώνετε ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε απλώς περιποιηθείτε τον εαυτό σας, αυτή η συνταγή εγγυάται ένα γεύμα ποιότητας εστιατορίου στην άνεση του σπιτιού σας.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικό
Ποσότητα

Μοσχάρι φιλέτο
1 λίβρα

Πατάτες (Yukon Gold ή Russet)
4 μεγάλα

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σελίδες σκόρδο
4 γαρίφαλα

Φρέσκο ​​δεντρολίβανο
2 κλωνάρια

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το εξαιρετικό πιάτο, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Ακολουθεί μια λίστα με αυτά που θα χρειαστείτε:

  1. Σανίδι κοπής και μαχαίρι: Απαραίτητα για να ψιλοκόψετε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και τις πατάτες με ακρίβεια.
  2. Τηγάνι ψησίματος: Το τέλειο σκεύος για να ψήσετε στην τελειότητα το μοσχαρίσιο φιλέτο και τις πατάτες.
  3. Πινέλο για σάλτσα: Χρησιμοποιείται για να απλώσει ομοιόμορφα το ελαιόλαδο πάνω από το βόειο κρέας και τις πατάτες.
  4. Θερμόμετρο κρέατος: Ένα απαραίτητο εργαλείο για να διασφαλίσετε ότι το βόειο κρέας σας έχει μαγειρευτεί στο επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος.

Τώρα που έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ας ρίξουμε μια ματιά στα λεπτομερή βήματα προετοιμασίας για αυτό το γαστρονομικό αριστούργημα!

Προετοιμασία

Βήμα 1:

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 425°F (220°C) για να δημιουργήσετε ένα ζεστό, φιλόξενο περιβάλλον για το μοσχαρίσιο φιλέτο και τις πατάτες σας.

Βήμα 2:

Σε ένα ξύλο κοπής, ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου και αφαιρούμε τα φύλλα από τα κλωνάρια δεντρολίβανου. Αφήστε στην άκρη αυτά τα αρωματικά συστατικά. θα εμποτίσουν το πιάτο σας με απίστευτες γεύσεις.

Βήμα 3:

Πλύντε καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή ακαθαρσίες. Αφήστε το δέρμα ανέπαφο καθώς προσθέτει μια απολαυστική υφή και γεύση στο τελικό πιάτο.

Βήμα 4:

Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, φροντίζοντας να είναι σχετικά ομοιόμορφα σε μέγεθος. Αυτό θα τους επιτρέψει να μαγειρεύονται ομοιόμορφα και θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν αρμονικό συνδυασμό τρυφερών και τραγανών υφών.

Βήμα 5:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, συνδυάστε τα κομμάτια πατάτας, το σκόρδο κομμένο σε κύβους και τα ξεφλουδισμένα φύλλα δεντρολίβανου. Περιχύστε το ελαιόλαδο πάνω από το μείγμα, φροντίζοντας κάθε πατάτα να είναι ελαφρώς επικαλυμμένη. Πασπαλίστε αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση και, στη συνέχεια, ρίξτε απαλά για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το καρύκευμα.

Βήμα 6:

Τοποθετήστε το ταψί με τις καρυκευμένες πατάτες στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.

Βήμα 7:

Ενώ οι πατάτες ψήνονται, ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε το αστέρι του πιάτου – το μοσχαρίσιο φιλέτο. Αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα το κρέας με αλάτι και μαύρο πιπέρι από όλες τις πλευρές, αφήνοντας τις γεύσεις να διαποτίσουν το τρυφερό κρέας.

Βήμα 8:

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρετε το μοσχαρίσιο φιλέτο για περίπου 2-3 ​​λεπτά ανά πλευρά μέχρι να σχηματιστεί μια βαθιά καραμελωμένη κρούστα, σφραγίζοντας τους χυμούς.

Βήμα 9:

Μεταφέρετε το ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο από το τηγάνι στο τηγάνι μαζί με τις ψητές πατάτες. Τοποθετήστε ξανά το τηγάνι στο φούρνο και συνεχίστε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά ή έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία του βοείου κρέατος φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ψησίματος.

Βήμα 10:

Μόλις ψηθούν, αφαιρέστε το μοσχαρίσιο φιλέτο και τις πατάτες από το φούρνο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης θα επιτρέψει στο κρέας να απορροφήσει εκ νέου τους γευστικούς χυμούς του και να εξασφαλίσει τη βέλτιστη τρυφερότητα.

Χρόνος προετοιμασίας

Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής Μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες απαιτούνται περίπου 15 λεπτά ενεργού χρόνου προετοιμασίας, ακολουθούμενα από επιπλέον 40-50 λεπτά χρόνου μαγειρέματος. Ο συνολικός χρόνος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την απόδοση του φούρνου σας και το επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος για το βόειο κρέας. Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι η αναμονή θα αξίζει τον κόπο καθώς απολαμβάνετε κάθε μπουκιά από αυτό το εκλεκτό πιάτο.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

1. Όταν επιλέγετε μοσχαρίσιο φιλέτο, επιλέξτε κομμάτια που είναι καλά μαρμάρινα και υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίσετε ένα τρυφερό και ζουμερό αποτέλεσμα.
2. Αφήστε το μοσχαρίσιο φιλέτο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλο το κρέας.
3. Για πρόσθετη γεύση, σκεφτείτε να μαρινάρετε το μοσχαρίσιο φιλέτο στην αγαπημένη σας μαρινάδα ή τρίψιμο μπαχαρικών για λίγες ώρες ή για μια νύχτα.
4. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία του βοείου κρέατος κατά το μαγείρεμα. Στοχεύστε σε 135°F (57°C) για medium-rare, 145°F (63°C) για medium ή προσαρμόστε ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
5. Η ξεκούραση του βοείου κρέατος μετά το μαγείρεμα είναι καθοριστική. Σκεπάστε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες για να διατηρήσει το ζουμί του.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση διατροφικών αξιών ανά μερίδα αυτής της συνταγής Μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες:

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
400

Πρωτεΐνη
30 g

Παχιά
20 g

Υδατάνθρακες
25 g

Ίνα
3g

Νάτριο
800 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να αναβαθμίσετε πραγματικά την παρουσίαση αυτής της συνταγής Μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες προτάσεις:

  1. Κόψτε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε χοντρά μενταγιόν και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα δίπλα στις ψητές πατάτες.
  2. Γαρνίρετε με ένα κλαδάκι φρέσκο ​​δεντρολίβανο ή με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για ένα έντονο χρώμα και πρόσθετη φρεσκάδα.
  3. Σερβίρετε με μια πλευρά από σοταρισμένα λαχανικά, όπως σπαράγγια ή πράσινα φασόλια για να συμπληρώσετε τις γεύσεις και να προσθέσετε διατροφική ισορροπία.
  4. Για μια επιπλέον πινελιά κομψότητας, περιχύστε μια γευστική σάλτσα όπως μείωση του κόκκινου κρασιού ή σάλτσα από κόκκο πιπεριού πάνω από το κομμένο βόειο κρέας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αφού απολαύσετε αυτό το δελεαστικό πιάτο, μπορείτε να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το μοσχαρίσιο φιλέτο και τις πατάτες σε ξεχωριστά αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσουν τις ατομικές τους γεύσεις και υφές. Εάν αποθηκεύονται σωστά, θα πρέπει να παραμείνουν φρέσκα για έως και 3-4 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, είναι καλύτερο να το κάνετε απαλά, είτε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία είτε σοτάροντας για λίγο το βόειο κρέας σε ένα τηγάνι.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα θρεπτικά συστατικά της:

  1. Το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  2. Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C και καλίου, συμβάλλοντας στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη λειτουργία της καρδιάς.
  3. Το ελαιόλαδο παρέχει υγιή μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της υγείας της καρδιάς.
  4. Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με πιθανές αντιμικροβιακές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.
  5. Το φρέσκο ​​δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσουν οι γεύσεις αυτής της συνταγής Μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες, ίσως θέλετε να εξερευνήσετε παρόμοια πιάτα:
– Ψητό μοσχαρίσιο κρούστα με βότανα με πουρέ σκόρδου
– Φιλέτο μινιόν με ψητές πατάτες
– Beef Wellington με Πουρέ Τρούφα

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Gordon Ramsay και ο Thomas Keller, οι οποίοι έχουν κατακτήσει την τέχνη της προετοιμασίας και της παρουσίασης εξαιρετικών πιάτων με βόειο κρέας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button